Facebook API alapú helyfüggő szolgáltatás tervezése és megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A web és mobilszféra térhódítása, illetve az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra fejlődése valamint az okostelefonok széleskörű elterjedése folyamán egyre több ember életében jelenik meg a folyamatos online jelenlét. Az iparban számos alkalmazás készült abból a célból, hogy erre építve elősegítse az emberek közötti kapcsolattartást. Ezek között is kiemelkednek a különféle közösségi média platformok, melyek felhasználóinak száma akár a milliárdos nagyságrendet is elérheti, köszönhetően annak, hogy ezek segítségével az emberek széleskörű interakciókat valósíthatnak meg egymás között. A legnagyobb ilyen közösségi hálózat, a Facebook több mint 1,2 milliárd felhasználóval rendelkezik. Felmerül a kérdés, hogy ezt a folyamatot hogyan lehet még jobban támogatni, illetve milyen szolgáltatások segítségével lehetne még közelebb hozni egymáshoz az embereket.

Az itt bemutatott alkalmazás-együttes egy újabb lépés lehet ebben a folyamatban. A célja, hogy a Facebook ismeretségi hálózatára építve helyfüggő szolgáltatásokat biztosítson a felhasználóknak, ezzel elősegítve a még szorosabb kapcsolattartást közöttük. A felhasználók a beleegyezésük mellett folyamatosan megoszthatják a helyzetüket egymással, amit térképen vizualizálva láthatnak. A megosztás intervalluma konfigurálható, és igény szerint deaktiválható. Az alkalmazás a találkozók szervezésére és menedzselésére is lehetőséget nyújt. Mind a kliens, mind a szerveroldal megvalósításánál fontos szempont volt a sebességre optimalizált működés, illetve a skálázódás, hiszen az ilyen alkalmazásokra jellemző a hatalmas felhasználóbázis.

A jövőben ez a trend még jobban erősödni fog, az újabb technológiák és eszközök megjelenése által kinyílik a lehetőségeink tárháza ezen a területen. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy az emberek számára mindig is a technológia egyik fontos felhasználási módja lesz az egymás közötti szoros kapcsolattartás, mint ahogyan az eddig is volt, eszköztől függetlenül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.