Facebook esemény alapú partner kereső alkalmazás fejlesztése Android rendszerre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok széles körben való elterjedése számtalan, már korábban létező alkalmazás és szolgáltatás számára jelent új platformot. Ez alól nem jelentenek kivételt a különböző partner kereső megoldások sem. A területen a legnépszerűbb alkalmazások, amelyek jelenleg több tízmillió telepítéssel rendelkeznek, mind nagyon hasonló ismerkedési folyamatot valósítanak meg. A felhasználónak egy véletlenszerűen kisorsolt másik felhasználóról a – néhány képből, valamint egy rövid bemutatkozó szövegből álló – profilja alapján kell eldöntenie, hogy kedveli-e őt vagy sem. Erről a kedvelésről azonban a másik fél nem értesül azonnal, a két felhasználó csak abban az esetben kap értesítést, amennyiben mindketten kölcsönösen kedvelték egymást. Ezután jellemzően többféle lehetőség (szöveges üzenet, fénykép küldése stb.) van az adott felhasználóval a kapcsolat felvételére.

Az általam készített alkalmazás a koncepció egy eseményközpontú megközelítésén alapul. A felhasználók a fentebb leírt módon kereshetnek olyan partnereket, akikkel egy tetszőleges rendezvényen közösen fognak részt venni. A közös esemény alapot teremt a személyes találkozásnak. Az alkalmazás a Facebook eseményeken alapul, emellett több extra funkcióval is rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a jelenleg piacon lévő versenytársaitól.

A mobilalkalmazást Android platformra készítettem el, futása során a Facebookkal, illetve egy általam írt, Node.JS alapú REST (Representational State Transfer) architektúrájú szerveralkalmazással kommunikál. Emellett a fejlesztés során komoly hangsúlyt fektettem az igényes felhasználói felület kialakítására is. Az adatok perzisztens tárolását PostgreSQL adatbázis segítségével oldottam meg. A valós idejű értesítések implementálásához az MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) protokollt használtam fel.

A koncepciót a korombeli ismerőseim, valamint a hasonló alkalmazások felhasználói nagy lelkesedéssel fogadták, ezért bízom benne, hogy az alkalmazás, valamint az ezáltal megvalósított partner keresési folyamat a későbbiekben széles körben elterjedhet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.