Fájlmegosztó szolgáltatás IP multimédia keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Információs társadalomban élünk. Mindennapi életünk részévé válnak az információforgalom modern megtestesülései. Körbevesznek minket azok az elektronikus eszközök, melyek nagy része már online jelenléttel bír. Képesek egy-egy hálózathoz csatlakozni, legyen az egy telekommunikációs hálózat, az arra épülő adathálózat, egy vezeték nélküli hozzáférésű adathálózat, vagy a jól megszokott vezetékes kapcsolat. Ezt a tendenciát, miszerint a hozzáférési módszerektől függetlenül eszközeink ugyanahhoz a közös hálózathoz, szolgáltatásokhoz férnek hozzá, közben pedig folyamatos virtuális jelenléttel rendelkeznek, Új-generációs Hálózatoknak nevezzük.

Az Új-generációs Hálózatok megvalósításához jó alapnak bizonyult az Internet Protokoll és a rá megvalósított, széles körben elismer és alkalmazott hálózati funkciók használata. A szolgáltatások hálózat-független, egyetemes továbbítását, új szolgáltatások gyors ötletből megvalósítássá válását tartva szem előtt alakult ki az IP Multimédia Alrendszer, röviden IMS. Legyen az telefonhívás, konferencia, videó hívás, videó megosztás, egyszerű üzenettovábbítás, vagy bármi, ami egy felhasználó számára elérhető szolgáltatás az Interneten, az IMS egy egyetemes felületet nyújt azok elérésére. Sőt a közös platform előnyeit kihasználva az IMS remeklehetőséget nyújt a fent említett szolgáltatások kombinálására is. Ehhez pedig alapul jól bevált, széles körben alkalmazott és elfogadott protokollokat használ, mint a SIP (Session Initiation Protocol).

Diplomatervem erre a platformra kíván egy szolgáltatást implementálni. A multimédia szolgáltatásokon túl ebben a korban, amikor mindenki megosztja fényképeit, gondolatait, videóit ismerőseivel, nagy szükség van egy alapra, amin keresztül felhasználók fájlokat tudnak megosztani egymással. A szolgáltatásra feljelentkező előfizetők egymás között tudják megosztani állományaikat egy skálázható környezetben, hiszen nem a szerver, mint szűk keresztmetszet kezeli a nagy sávszélesség igényű fájlátvitelt, hanem a felhasználók. Ezzel egy robosztus, redundáns szolgáltatás alakul ki, ami követi azt a modern tendenciát, amit az angol szaknyelv peer-to-peer hálózatnak nevez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.