Fejléctömörítési eljárások megvalósítása SDN környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A szoftveresen vezérelt hálózatok (SDN) már meghódították az adattárházakat és a jelentősebb gyártók SDN megoldásai termékeik kísérőjeként már megvetették a lábukat a nagyvállalatok hálózataiban is. Kétségtelen, hogy a klasszikus hálózati felépítéshez képest számos előnnyel bír az új koncepció, de a technológia még fiatal, a benne rejlő lehetőségek sokasága vár még feltérképezésre. Úgy gondoltam a Robosztus Fejléctömörítés (RoHC) mindenképp érdemes arra, hogy részletesebben megvizsgáljam, milyen előnyökkel szolgáltathat az SDN keretei között.

Munkám során tanulmányoztam az Openflow szabványt, majd egy egyszerű teszthálózatot terveztem olyan vezérlővel, ami képes a virtualizált hálózati funkciók (NFV-k) kezelésére. A RoHC specifikációt és a fő fókuszában lévő protokollokat is áttekintettem, egy nyílt forrású függvénykönyvtár segítségével pedig olyan alkalmazást fejlesztettem, ami NFV-ként képes működni.

Többféle összeállítást is kipróbáltam, hogy feltárjam a tömörítő és kitömörítő működésének korlátait, illetve, hogy meghatározzam azt az elrendezést, amelyben az RoHC leghatékonyabban válik a magas szinten menedzselt hálózat részévé. Nemcsak az RoHC beállításaiban rejlő buktatók és nyereségek azonosítására végeztem méréseket, hanem megvizsgáltam fejléctömörítés hatásfokát több forgalomtípuson is.

Zárásképp meghatároztam néhány keretfeltételt, illetve javaslatokat is megfogalmaztam, amelyek mentén az RoHC elérhet egy olyan szintet, amin az SDN rendszer kifejezetten hatékony és hasznos elemeként tud szolgálni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.