Fej-nyaki tumorok MR diffúziós vizsgálatának számítógépes támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Utóbbi 25 évben az MR vizsgálat egyike a leggyakrabban használt módszer a daganatok lokalizációjának meghatározására. A 2000-es évek elején a szakorvosok felfigyeltek arra, hogy a különböző típusú danatok eltérő módon reagálnak a kontrasztanyagra. Ezáltal elindult egy új kutatási irány: a DCE-MRI felhasználása rendellenes szövet differenciálására.

A diplomamunkámban egy döntéstámogató keretrendszert valósítottam meg, mely egyrészt alkalmas a mozgási műtermékek kezelésére, másrészt pedig színkódolt térképet nyújt a szakemberek számára a szövetek könnyebb differenciálása érdekében. A megvalósítás érdekében jelentős mennyiségű szakirodalmat vizsgáltam át. Az szakirodalom egyik része a képfeldolgozás és mozgáskötés alapvető módszereivel foglalkozik. A szakirodalom második része az MRI vizsgálat alapú szövetdifferenciálás eddigi tapasztalatait foglalja össze.

A mozgó szövetek követésére két különböző megközelítéssel dolgozó algoritmust implementáltam, ezen algoritmusok pontosságát tesztadatokon mértem. A legjobban teljesítő objektumkövető algoritmust valós adatokon is teszteltem.

A színkódolást a pixelek idő-intenzitás függvényei alapján végeztem el és számos valós fej-nyak MR adatokon teszteltem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.