Fékpad tervezése 3-fázisú BLDC motorokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Korunk környezetvédelmi előírási nagyban befolyásolják az autóipari fejlesztések irányvonalát. Ennek következtében az egyik ilyen meghatározó irányvonal az autók fogyasztásának és káros anyag kibocsájtásának csökkentése, mely folyamatos fejlesztésre kényszeríti a teljes iparágat. Ennek következtében a fejlesztők gyakran teljesen új területeken találják magukat, és az alapokról kell felépíteniük egy új rendszert.

Így történt ez a Robert Bosch Kft. automata váltókat fejlesztő osztályán is. A start-stop rendszereknek köszönhetően a váltókba lévő mechanikus olajpumpát elektromosra cserélték melynek vezérlését a váltóvezérlő elektronika végzi. A motorvezérlés teljesen új területként jelentkezett az osztályon. Így nem állt rendelkezésre semmilyen a fejlesztéshez szükséget mérőkörnyezet.

Az én feladatom volt egy a motorok és a hozzájuk kapcsolódó vezérlő algoritmusok tesztelését lehetővé tevő környezet kialakítása. A diplomamunkám keretében egy ilyen mérőkörnyezet felépítését fogom bemutatni. A környezet feladata a fejlesztés során használt villanymotor elektromos és mechanikus paramétereinek mérése.

A következőkben bemutatom egy ilyen környezet megtervezésének lépéseit a specifikációtól kezdődően, a tervezésen át egészen a megvalósításig. Az elkészült környezet validációját is végrehajtom, végül ismertetem a motor karakterisztika mérésének lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.