Feladatbeadó rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az oktatási intézményeknél is megfigyelhető a számítástechnika, így az elektronikus oktatás folyamatos és megállíthatatlan térnyerése. Egyre nagyobb az igény a házi feladatok elektronikus menedzselésére, amely magában foglalja a feladatok ki- és beadását, javítását és az értékelés publikálását. Egy megfelelően létrehozott és használható feladatbeadó rendszer mind pénzügyileg, mind időben előnyös lehet az oktatás számára, az adminisztratív lépések leegyszerűsítésével és meggyorsításával. A dolgozat egy ilyen feladatbeadó rendszer elkészítését mutatja be.

Egy webes alkalmazás elkészítéséhez elengedhetetlen egy jó és megbízható keretrendszer használata. Manapság az egyik legelterjedtebb webes, Java alapú alkalmazások elkészítésére alkalmas keretrendszer a Spring. Frontend kialakításához pedig az AngularJS egy gyakran alkalmazott technológia. Web alapú alkalmazások adatainak tárolására kétségkívül a relációs adatbázisok a legtöbbet alkalmazottak. Azonban kialakult egy új irányvonal a NoSQL adatbázisokkal. Fő céljuk a relációs adatbázisok hiányosságainak pótlása, a magas rendelkezésre állás és jó skálázhatóság biztosítása. Használatukkal bizonyos esetekben gyorsabb, előnyösebb működés valósítható meg. Az egyik közülük a MongoDB, mely egy dokumentumorientált NoSQL adatbázis szoftver. A diplomaterv céljai közé tartozik ennek megismerése és bemutatása is.

A feladatbeadó rendszer megvalósításához a már említett, széles körben elterjedt Java Spring keretrendszerre és az egyik legnépszerűbb webes felhasználói felület kialakítására alkalmas JavaScript keretrendszerre, az AngularJS-re esett a választás. Az adatok tárolása MySQL relációs adatbázisban történt. Egy módosított változatban a választott MongoDB adatbázis használatával van menedzselve a dokumentumok kezelése. A diplomaterv tartalmazza továbbá a két megoldás összehasonlítását a tervezés, implementáció bonyolultsága, valamint az elkészült megoldás rugalmassága szerint. A dolgozat végén az alkalmazás tesztelésének módja, illetve a szerzett tapasztalatok és észrevételek összegzése található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.