Feladat-specifikus chatbot alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Recski Gábor András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mindennapi életünk egyre több területén jelennek meg a chatbotok. Jelenleg ebből talán a leglátványosabbak az okostelefonok beépített személyi asszisztensei, azonban egyre inkább terjed ez a technológia a szolgáltatásnyújtók telefonos ügyfélszolgálatai között, vagy cégek belső információszolgáltatójaként.

A chatbotok olyan interaktív programok, melyek képesek természetes nyelven megfogalmazott üzeneteket fogadni a felhasználótól, majd erre szintén természetes nyelven megfogalmazott válaszokat adni általában írásos formában, azonban megfelelő technikákkal megtámogatva akár szóban is képesek válaszolni. Egyszerűbb esetben egy választómenü segítségével is kommunikálhatnak. A chatbotok két fő csoportja az általános célú, melyek képesek bármilyen témáról beszélgetni a felhasználóval és a feladatorientált chatbotok, melyek bizonyos előre definiált feladatok ellátására képesek, például megválaszolni bankszámlaegyenlegünkkel kapcsolatos kérdéseinket.

Feladatorientált chatbotok esetén nyilvánvaló, hogy a működés első lépése megérteni a felhasználó által nyújtott természetes nyelvű input-ot. Ennek feldolgozása jellemzően az architektúra legalsó szintjén elhelyezkedő NLP (natural language processing) modul feladata.

Számos természetes nyelvű feldolgozó szoftver rendelkezésre áll például angol nyelven, azonban magyarul sajnos nem ilyen szerencsés a helyzet. Kevés open source módszer áll rendelkezésre, amelyek közül talán a legjobb az úgynevezett e-magyar toolchain, és a köré fejlesztett GATE szerver, azonban ezek közül egyik kimenete sem egyezik meg bármelyik, az iparban gyakran használt szabványos kimenettel, így használatuk nehézkes. Témám fő feladata, hogy ezeket a már létező technológiákat könnyen integrálhatóvá tegyem más rendszerekkel úgy, hogy megfelelő wrapper-t készítek hozzájuk spaCy-vel való integráláshoz, és hagyományos Python csomagként való felhasználáshoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.