Felhasználóbarát LaTeX szerkesztőprogram fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A LaTeX egy sokak által használt, különösen tudományos körökben elterjedt, kiforrott szövegformázási rendszer. Számos előnnyel rendelkezik, többek között, hogy segítségével egyszerűen szerkeszthetünk sok képletet, ábrákat és egyéb elemeket tartalmazó, összetett dokumentumokat. Ugyanakkor pontosan a forráskódra alapozás, amiből a LaTeX nagy előnye származik, hátrányként is szolgál. A kód lefordítása, különösen hosszabb dokumentumok esetén sok időt vehet igénybe, megnehezítve ezzel a felhasználó dolgát. Ami még nagyobb problémát jelent, hogy bár a LaTeX arra van kihegyezve, hogy a felhasználó a dokumentum tartalmára koncentrálhasson, ahelyett, hogy annak formázásával törődik, valójában nem ez történik. A formázással való aprólékos munka helyett a felhasználónak meg kell tanulnia LaTeX kódot írni, ami pontosan amiatt, hogy milyen sok lehetőséget nyújt, nem egyszerű feladat. LaTeX kód írására számos program áll rendelkezésre, de ezek mindegyike rendelkezik hiányosságokkal. A célom az volt, hogy megismerkedjek a LaTeX sajátosságaival és a szerkesztésére használatos, jelenleg elérhető programokkal, elemezzem ezeket az előnyeik/hátrányaik szerint, majd ezeket a tapasztalatokat felhasználva, dolgozzak ki egy olyan szerkesztőprogramot, aminek a segítségével egyszerűen és felhasználóbarát módon lehet LaTeX kódot szerkeszteni.

A munka során fontos volt szem előtt tartani a későbbi bővíthetőség megkönnyítését. Ennek érdekében először is ötleteket gyűjtöttem arra vonatkozóan, hogy a felhasználók milyen funkciókat látnának szívesen egy LaTeX szerkesztőben, majd ezeket fontosság szerint rangsorolva, meghatároztam, hogy ezek közül melyek azok, amiket érdemes megvalósítani. Ezek után több alternatívát is számításba vettem a megoldásra, és ezek közül azt választottam, amelyik a legtöbb bővíthetőségi lehetőséget adta.

A diplomamunkám eredménye egy egyszerű, ugyanakkor már most jól használható szerkesztőprogram lett. A program számos funkcióval rendelkezik, mely lehetővé teszi LaTeX kód felhasználóbarát módon való szerkesztését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.