Felhasználóbarát és több állapotú web-alapú vektorgrafikus szerkesztő megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Lukovszki Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatika számos különböző területén igen komoly szerepet kap a vektorgrafika, legyen szó térképészetről, grafikusi munkáról, vagy éppen mérnöki tervezésről. Számos megoldás készült már vektorgrafikák megjelenítésére és szerkesztésére, azonban ezek egy szűk felhasználói kör számára születtek. Szükség lehet egy általános célú, minden felhasználó számára egyszerűen kezelhető és elérhető megoldásra.

A web rohamszerű fejlődésének és a HTML5 technológiának köszönhetően, ma már lehetőség nyílik széles körben elérhető, platformfüggetlen alkalmazások fejlesztésére. A technológia lehetővé teszi egyszerűbb, felhasználóbarát és intuitív megoldások kifejlesztését.

Ez a szakdolgozat egy HTML5 alapokon megvalósított webalkalmazás fejlesztését kíséri végig. Az elkészített alkalmazás képes vektorgrafikák megjelenítésére és szerkesztésére, lehetővé teszi vektorok, területek létrehozását, és pixelgrafikus képek importálását is. A fejlesztés során külön figyelmet fordítottam arra, hogy az alkalmazás felhasználóbarát legyen, működésében több-állapotú, és moduláris felépítése lehetővé tegye a könnyű továbbfejlesztését.

Dolgozatom első felében feltérképezem a vektorgrafika felhasználási területeit, és az eddigi megoldásokat vektorgrafikus képek kezelésére, majd részletesebben bemutatom a fejlesztés során felhasznált technológiákat is.

Dolgozatom második felében a vektorgrafikus szerkesztő fejlesztésének fázisait mutatom be, lépésről lépésre. Először elvégzem a rendszer specifikálását, kitérve a felhasználói esetekre és igényekre. Ezután a tervezés részben részletesebben is modellezem az elkészítendő szoftvert. Az implementáció bemutatása során a fejlesztői szempontból érdekesebb funkciókat is részletezem, majd az dolgozat a fejlesztés végére érve funkcionális teszteléssel, teljesítményvizsgálattal, és az eredmények összegzésével zárul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.