Felhasználóbarát okosotthon megoldás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A technológia fejlődésével, egyre több olyan megoldás terjedt el, amelynek az volt a célja, hogy az emberek életvitelét egyszerűsítse, illetve a különböző környezeti erőforrások (áram, víz stb.) pazarlását csökkentse. Ezeket az automatizált hálózatba kapcsolt és egymással kommunikáló megoldásokat nevezzük tárgyak internetének, amelynek egyik része a háztartásokban használt eszközök, az okos otthon megoldások.

Napjainkban ezek a megoldások még egyes konkrét alkalmazási területen is (világítás, biztonság, aktivitás érzékelés) nagy számban érhetők el a piacon, de a régóta várt áttörés, s széleskörű piaci elterjedés egyelőre várat magára. Ennek a legvalószínűbb oka az, hogy a mai megoldások nem elég felhasználóbarátok. Telepítésükhöz, és különösen üzemeltetésükhöz nagyobb időbeli és anyagi ráfordítás szükséges, mint a hagyományos eszközök esetén, ezért nem éri meg az átlagos felhasználónak.

Munkám során megvizsgáltam, hogy mi a technikai oka a népszerűbbnek mondható okos világítás megoldások piaci sikertelenségének. Ezen tanulságok alapján megalkottam megoldásom architektúráját, amelyben kiválasztottam az alkalmazott kommunikációs protokollt. Ezután elkészítettem egy prototípust, amelyet a felhasználó okos telefonjára telepített alkalmazással lehet konfigurálni, állapotát nyomon követni és vezérelni. A megoldásomat ezután egy szabad forráskódú otthonautomatizálási rendszerbe illesztettem, illetve egy harmadik féltől származó eszközzel is integráltam, így ezzel is képes voltam vezérelni.

Végül egy hasonló elven működő okos izzóval hasonlítottam össze, amelyek alapján azt tapasztaltam, hogy bizonyos technikai megoldások alkalmazásával tényleg használhatóbbnak tűnik az én megoldásom. Viszont a felhasználókkal és termékekkel folyamatosan bővülő piacon nem lehet kijelenteni, hogy nem létezik ennél jobb megoldás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.