Felhasználóbarát pénzmenedzselő alkalmazás fejlesztése ASP.NET MVC platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobil eszközök olyan elterjedté váltak, hogy természetesnek vesszük, hogy az interneten elérhető tartalmakat bármilyen platformról kényelmesen és egyszerűen elérhetünk és használhatunk. Éppen ezért a szakdolgozatom központi témája egy felhasználóbarát webalkalmazás készítése, amely asztali gépeken és mobil eszközön egyaránt ergonomikusan működik. Az alkalmazás célja, hogy segítse felhasználóinak átlátni és beosztani a pénzügyeiket, így elősegítve a tudatosabb pénzügyi döntések meghozatalát és a spórolást.

Az alkalmazás tervezéséhez a felhasználó központú dizájn(UCD) elveit vettem alapul, így megteremtve a keretet egy felhasználóbarát megoldás kialakításához. A tervezés során hasonló alkalmazásokat vetettem használhatósági tesztelés alá, amely által felmértem a felhasználói igényeket és azokat felhasználva definiáltam az elvárt megjelenést és működést.

A megvalósításhoz az ASP.NET MVC platformot alkalmaztam, amelyet kiegészítettem egy felületi dizájn csomaggal, így esztétikussá téve a létrejött felületet. A csomag olyan népszerű technológiákon alapul, mint a Bootstrap és a jQuery, amelyek a reszponzív külsőért és a megjelenést támogató funkciókért felelnek. Azt, hogy az alkalmazás valóban megfelel-e a célkitűzésnek, használhatósági teszteléssel validáltam.

A dolgozat során ismertetem a tervezést megelőző kutatást, amely jó alapot biztosított az UCD alkalmazott lépéseinek. Bemutatom a fejlesztés során felhasznált technológiákat annak érdekében, hogy a megvalósítás részleteinek taglalásához egy megfelelő kontextust teremtsek. Végül az elkészült alkalmazás használhatósági tesztelésének eredményeiről számolok be, összefoglalom a munka során szerzett tapasztalataimat, illetve ismertetem a továbbfejlesztési terveimet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.