Felhasználóbarát szerkesztő félstruktúrált adatok kezelésére .NET 4.0 platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Míg a számítógépes rendszerek használata korábban költséges és különleges szakértelmet igénylő kiváltság volt, a kezelőfelület egyszerűsödésével, a hardver- és szoftverköltségek csökkenésével egyre több vállalkozás, intézmény és szervezet vált digitális adatkezelési megoldásokra, legyen szó ügyféladatbázisokról, számlázási rendszerekről vagy elektronikus leltárról. A hozzáférhetőség, biztonság, kereshetőség csak néhány a digitalizáció nyújtotta előnyökből: napjainkban kiforrott, polcról leemelhető adatbáziskezelő-rendszerek és nagy tudású, gyors fejlesztést lehetővé tevő alkalmazásplatformok állnak rendelkezésre az információs rendszerek iránti igények gyors és költséghatékony kielégítésére.

Gyakran elhanyagolt szempont azonban e rendszerek használhatósága: a felhasználói élmény ellenőrzése a legtöbb szoftver életciklusából teljesen kimarad, és még ha végre is hajtanak felhasználói teszteket, akkor is többnyire a fejlesztés végén, amikor már jellemzően nincs anyagi és időkeret a feltárt hiányosságok megfelelő orvoslására. Különösen fontos a tesztelés korai megkezdése, ha a felület újszerű, nem triviális működésű elemeket tartalmaz.

A diplomatervben áttekintem a grafikus felhasználói felületek szerepét és megvalósításuk kihívásait, illetve a legfontosabb irányelveket, amelyek a korai megoldások kialakítását vezérelték. Bemutatásra kerül egy speciális, kifejezetten magas használhatósági elvárásokat támasztó probléma, a színházi kellékek kezelése, és hogy miben jelent különleges igényeket a hagyományos nyilvántartó szoftverekkel szemben. Körüljárom egy ennek megfelelő alkalmazás .NET 4.0 alapú megvalósításának lehetőségeit, majd egy konkrét implementáció kifejlesztését, különös hangsúlyt fektetve az adattárolás megvalósítására és a felhasználói felület kialakítására, valamint a felhasználói élmény korai fázisokban történő tesztelésére, és a teszteredmények felhasználására az alkalmazás jobbá tételéhez.

A .NET Framework 4.0 alkalmazása – a megfelelő technológiák és architektúra megválasztásával – mind a rugalmas adattárolás kialakításában, mind a kezelőfelület felhasználóbaráttá tételében jó döntésnek bizonyult; a felhasználói tesztek végrehajtása, és eredményeik felhasználása a fejlesztésben pedig a felhasználói élmény ellenőrzésében és jobbá tételében mutatkozott értékes eszköznek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.