Felhasználói felület készítése a KLEE eszközhöz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Ez a szakdolgozat egy automatikus tesztgeneráló eszköz, a KLEE megismerésével és a köré épülő grafikus felhasználói felület elkészítésével foglalkozik. A szoftvertesztelés egyre nagyobb szerepet ölt a fejlesztési folyamatban, mivel az informatikai szolgáltatások minősége egyre nő. Kritikus beágyazott rendszerek esetében életek is múlhatnak egy szoftveren, így a tesztelés folyamata még fontosabbá válik. Automatizálás révén a költségcsökkentés mellett a fejlesztési folyamatot is gyorsíthatjuk, illetve egyszerűbben megbizonyosodhatunk a program helyességéről. Ennek egyik módja a kódlefedettség növelése. Szeretnénk meghatározni minél több, különböző agákat lefedő tesztet. Az automatizált tesztelésen belül használt algoritmusok nehézsége miatt a technológia javarészt kutatóprojektekben valósul meg. A KLEE is egy ilyen akadémiai projektként indult szimbolikus végrehajtás módszerét használó program. A forráskódon iterál végig, és lehetséges tesztbemeneteket állít elő. A szimbolikus végrehajtás során kényszereket generál a szimbolikus változókhoz a forráskódban található feltételek alapján, és ezeket egy kényszermegoldó programnak adja át kiértékelésre.

A KLEE jelenleg egy konzolos alkalmazás, használata a paraméterezése szempontjából kényelmetlen tud lenni a rengeteg lehetőség miatt. Kutatási projektként a KLEE rendelkezik néhány hiányossággal mind a funkcionalitás, mind a felhasználhatóság terén.

Az elkészítendő grafikus felhasználói felület egy Eclipse fejlesztői környezetbe integrálható plugin, aminek a fejlesztését az olvasó végigkövetheti. Először megismerkedhet az automatizált tesztelés alapjaival és a KLEE működésével. A további fejezetekben a KleeUI Eclipse plugin tervezése és fejlesztése követhető végig, majd használata néhány egyszerűbb program esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.