Felhasználói interakciók morphic.js alapú létrehozása demo automatizálás céljára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre népszerűbbek az automatizált tesztelő rendszerek, melyek segítik a fejlesztőt már a fejlesztés folyamata alatt a különböző hibák kiszűrésére. A diplomamunkámban a webes rendszerekre térek ki, ahol eddigi munkáim során találkoztam megoldásokkal, és ezáltal a hibáikkal is.

A legtöbb ilyen rendszer problémája, hogy nem operációs rendszer szintű eseményekkel dolgozik a felhasználói interakciók szimulálására, hanem a böngésző által generált, saját eseményekkel operál.

További probléma a böngészők által megvalósított DOM modell, amelyet a téma címében is megjelenő morphic.js rendszerrel próbáltam alternatívát találni. Természetesen ez a rendszer nem tudja teljesen leváltani még az előbb említett modellt, de egy jó példa arra, milyen irányba mehetnek a böngészők a DOM megvalósítások helyett. Erről a problémáról részletesebben a 3.1 alfejezetben írok.

Diplomamunkámban egy olyan rendszert terveztem és fejlesztettem, mely teszt-esetek leírására alkalmas a BPMN (Business Process Modeling Notation) elemei segítségével.

Egy másik fontos szempont volt a tervezés fázisában, hogy a tesztelő szoftvert magát is egyfajta „metateszt”-nek lehessen alávetni, amellyel önmagát is lehet tesztelni, tehát legyen öntesztelő.

Legfőbb jellemzői az elkészített munkának:

• valós, operációs rendszer szintű (nem böngészős) eseménykezelés különböző felhasználói interakciók szimulálására

• DOM modell minél kisebb mértékben történő igénybe vétele

• morfikus szemlélet

• metatesztelhetőség

Az elkészített rendszer megtalálható az alábbi 2 kódtár oldalán (2014. december)

• kliens: https://github.com/nagyadam2092/Morphic_client

• szerver: https://bitbucket.org/nagyadam2092/morphic_server

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.