Felhasználói mobilitás és kapacitás ismeretén alapuló mobil hálózati optimalizációk

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnövekedett az olyan eszközök száma, amelyek vezeték nélküli – jellemzően 3G és / vagy 4G – adatkapcsolaton keresztül képesek nagy mennyiségű adatforgalmat generálni. Ezzel párhuzamosan a felhasználók egyre nagyobb mértékben előnyben részesítik és használják online videó tartalmak megtekintésére az említett eszközöket. Ezek következtében indokoltnak és szükségszerűnek tűnik olyan megoldások létrehozása és használata, amelyek a mobil hálózatokban megnövekedett felhasználószámot és adatforgalmat tekintve képesek a kialakuló körülményekhez adaptálódni úgy, hogy a felhasználó az esetlegesen kialakult helyzetet ne érzékelje.

A dolgozat olyan megoldásokra helyezi a figyelmet, amelyek a hálózat és a felhasználók paraméterei alapján képes optimalizációs lépéseket végrehajtani vagy a hálózatban vagy pedig a felhasználó eszközén.

Bemutatásra kerül egy olyan javasolt megoldás, amely a mobil hálózatban elérhető kapacitások és felhasználóktól származó mobilitási információk alapján utasítja a felhasználó eszközén futó videó lejátszót minőségcsökkentésre a lejátszásban bekövetkező megszakadások elkerülése érdekében. A dolgozat tárgyalja a megoldás hatékonyságának bizonyítása érdekében egy már létező, a szükséges funkcionális elemekkel kibővített LTE szimulátor segítségével végrehajtott teszteseteket és eredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.