Felhasználói mobilitás hatása a mobilhálózat hatékonyságára

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság az okostelefonok elterjedésével a pozíciófüggő alkalmazások szerepe is jelentősen megnőtt. A mobilkészülék megjelenése által lehetővé tett felhasználói mobilitás, a felhasználók növekvő száma, valamint az internetes alkalmazások formájában megjelenő szolgáltatások stabilan bővülő köre egyre több és komplexebb feladatot hárít a mobilszolgáltatóra a szolgáltatás zavartalanságának biztosítása érdekében.

Szakdolgozatom célja, hogy egy általam fejlesztett mérőeszközzel teszteljem a mobilhálózat által nyújtott szolgáltatás minőségét a felhasználó pozíciójának függvényében. A mérések során igyekeztem olyan szituációkat választani, amik egy átlagos felhasználó mindennapjaiban is előfordulnak: munkába menet a reggeli csúcsforgalomban, egy vidéki látogatás, vagy akár a föld alatti közlekedés.

A mérőeszköz egy Android alkalmazás, mely másodperenként vesz mintát a mobilhálózat környező celláinak jelerősségéből, valamint a mobiltelefon pozícióját leíró GPS koordinátákból. Az alkalmazás feladata továbbá, hogy az adatokat rögzítse a későbbi elemzés céljából.

Az elemzések során összehasonlítottam az elvárt és a mért adatokat. Ezen felül a mérések útvonalát és a mért adatokat a látványosabb illusztráció érdekében egy alkalmazás segítségével térképre is kirajzoltam. Dolgozatom eredményeképp egy részletes képet kaptam a mobilhálózat teljesítményéről a vizsgált körülmények között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.