Felhasználói pozícionálás LTE rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A szakdolgozatom elkészítésének első fázisában irodalomkutatással foglalkoztam. Megismerkedtem az új generációs mobil rendszer, az LTE alapjaival, újításaival a korábbi cellás rendszerekhez képest. Tanulmányoztam az OFDM rádiós hozzáférési megoldást és megértettem annak működését. Megemlítettem a nagy pontosságú, ám nem minden esetben használható GPS technológiát. Utána jártam a mobil hálózaton alapuló helymeghatározási módszereknek. Vizsgáltam, hogy ezek közül melyek használatosak az LTE-ben, hogyan történik a pozícionálás segítségükkel. Illetve, hogy milyen pontosságú eredményeket képesek szolgáltatni.

A második fázisban két hallgatótársammal együttműködve dolgoztam. Egy olyan szimulációs keretrendszert kellett kialakítanunk, amelyben implementálhatók a különböző helymeghatározási eljárások, valamint mérések végezhetők és a kapott végeredmények összehasonlíthatók.

Célunk az volt, hogy egy létező, az LTE szabványainak megfelelő, mások által is használt szimulátort találjuk. Egy saját rendszer tervezése, megalkotása, tesztelése önmagában túl nagy feladat lett volna és nem lehetett előre garantálni a helyes, pontos működést, ami elengedhetetlen a méréseink elvégzéséhez. Ezen a ponton ismét kutakodtunk egy kicsit a meglévő LTE szimulátorok után. Találtunk többek között egy C++-ban és egy Matlab-ban írt szoftvert is, ám ezek alaposabb tanulmányozása után kiderült, hogy nem elég pontosak számunkra és ez jelentős mértékben befolyásolta volna a mérési eredményeinket. Végül a WINNER társaság WINNER II nevezetű csatornamodellje bizonyult minden szempontból megfelelőnek, ezt alkalmaztuk a létrejött Matlab alapú és moduláris felépítésű keretrendszerünk magjaként.

Ezután kerítettem sort a saját időalapú helymeghatározási eljárásom implementálására, és a méréseim elvégzésére. Az eredmények egészen ígéretesnek bizonyultak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.