Felhasználói profiladat-források integrációja és ellenőrzött adat-átadása külső authorizációhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A számítógépes alkalmazások egyik fontos funkciója a hitelesítés és az ehhez köthető jogosultságkezelés. Nincs ez másként a BME-VIK hallgatói által üzemeltetett rendszerek esetében sem. Az évek során több olyan nagy rendszer is kialakult, amelyek több száz felhasználói adatait kezelik, azonban a felhasználói bázisuk nem teljesen azonos. Ez probléma a felhasználó szemszögéből, akinek több különböző hitelesítési adatot kell fejben tartani és probléma egy olyan fejlesztő szemszögéből is, aki ezen rendszerek valamelyikére szeretne építkezni.

Dolgozatom célja egy olyan alkalmazás elkészítése, amely integrálja a VIK-en elterjedt három nagy rendszert (BME Címtár, SCH Account, VIR) és az így gyűjtött adatokból egy egységes profilt képez, amelyet aztán a felhasználótól kapott meghatalmazás után külső fejlesztők elérhetnek. Mivel ez az adatgyűjtés automatikusan történik, így a felhasználó jól jár, mert csak egy hitelesítési adatot kell megjegyeznie és a fejlesztő munkája is könnyebb, hiszen a három rendszer egyenkénti integrálása helyett csak egy, szabványos interfésszel rendelkező rendszerrel kell foglalkoznia.

A dolgozatban először vázolom a korábbi helyzetet, majd ismertetem a tervezett architektúrát. Ezután kitérek a megoldáshoz használt technológiákra, illetve megtervezem a rendszer részleteit. A tervek alapján elkészítem az implementációt, majd tesztek segítségével ellenőrzöm az implementáció helyességét. Végezetül bemutatok néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.