Felhasználói tevékenység automatizált monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban több szakmában fontos feladattá vált a munkaidő pontos elszámolása, a munkával eltöltött idő projektekhez rendelése. Egy projekt végeztével fontos tudni, hogy mennyi munkaidő lett belefektetve, hiszen ezzel arányos lesz a munka értéke. Egy ügyvédi iroda jó példa lehet a probléma bemutatására. Egy ilyen irodában a nap folyamán egy adott munkavállaló akár 10-15 ügyféllel is kapcsolatba lép, különböző feladatokat lát el számukra (szerződések elkészítése/ellenőrzése, levelek megírása stb.). Ebben az esetben minden ügyfél külön projektnek tekinthető, azaz tudnunk kell, hogy melyik ügyféllel mennyi időt foglalkozott az ügyvéd.

A feladat két féle módon oldható meg. Egyrészt a munkavállaló manuálisan elkészítheti a nyilvántartást, másrészt az adatok automatizáltan is kinyerhetők a munkavállaló tevékenységének figyelésével. Az első esetben a nyilvántartás az emberi tényező miatt pontatlan lesz, ezen felül elveszi az értékes időt a valódi feladatok elvégzésétől. Második esetben a felhasználónak elég a nap végén áttekintenie az automatikusan generált adatokat és néhány kattintással jóváhagynia őket.

A dolgozatomban a fent részletezett problémára kínálok egy megoldást Windows operációs rendszerre. Az kész szoftver alkalmas lesz a felhasználó napi munkaidejének projektekhez rendeléséhez feltéve, hogy a felhasználó Microsoft Word, Microsoft Outlook és Google Chrome szoftvereket használ. A rendszer támogatja későbbi irodai szoftverek egyszerű integrálását.

A dolgozat első fejezetében részletesen bemutatom a problémakört. Ezután kitérek a felhasznált technológiák jellemzőire. Végül bemutatom a készített szoftver tervezési szempontjait és lépéseit, valamint a magát a programot működés közben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.