Felhasználói viselkedés modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A negatív felhasználójú sorok, más néven G-sorok az utóbbi két évtizedben nagyon felkapottak lettek. A gyakorlatban számos helyen lehet őket alkalmazni, főleg olyan rendszerekben vagy hálózatokban, ahol valamilyen adatvesztést kell modellezni. A G-sorokkal diszkrét időben csak az elmúlt pár évben kezdtek el igazán foglalkozni a kutatók, viszont a csomag alapú és az időréselt hálózatok terjedésével egyre több figyelmet kap. Játékelméleti megfontolásokat csak nagyon kevesen tettek a G-sorokkal kapcsolatban.

Ebben a szakdolgozatban egy MMBP/Geo/1 sort tanulmányoztunk diszkrét időben, negatív felhasználókkal és játékelméleti megközelítéssel. A rendszerünkben egy beérkező negatív felhasználó akár több másik pozitív felhasználót is kitörölhet egy meghatározott valószínűséggel. Elsőnek átnéztük hogyan jutott el a G-sorok területe a kezdetektől egészen mostanáig, majd két régebbi munkát is elemeztünk, hogy közelebbről is megismerhessük az alkalmazott modelleket és módszereket. Két esetet vizsgáltunk: a teljesen megfigyelhető rendszert, ahol a felhasználók látják a rendszer állapotát és a sor hosszát; valamint a részben megfigyelhető rendszert, ahol csak a sor hossza ismert a felhasználók számára. Ezek után felírtuk a szükséges rendszeregyenleteinket a Markov-láncok alapján, melyek segítségével ki tudtuk számolni az egyes felhasználók nettó nyereségét és a sor hosszának a küszöbértékét.

A vizsgálatokat numerikus módszerekkel végeztük el. A célunk az volt, hogy megnézzük, milyen hatással vannak a rendszerparaméterek az általunk keresett küszöbértékekre. A negatív törlések valószínűségeire három különböző eloszlást vettünk figyelembe: geometriait, Poissont és azt az eloszlást, amikor 1 valószínűséggel törlünk ki egyetlen egy felhasználót. Arra jöttünk rá, hogy a kiszolgálás üteme nagyban tudja befolyásolni a sor hosszának küszöbértékét, sőt egyes értékekre ez a küszöbérték eltűnik, ugyanis a beérkező felhasználók nettó nyeresége akármilyen hosszú sor esetén pozitív lett. Az időegység ára ezzel szemben csak kevésbé tudja megváltoztatni a küszöbértéket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.