Felhasználók kiszolgálása újgenerációs mobil rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatom témájául a felhasználók újgenerációs mobil rendszerekben történő kiszolgálását választottam. Egyrészt azért, mert ez egy viszonylag új téma, másrészt pedig a mobil telekommunikáció szabványait kidolgozó 3GPP (3rd Generation Partnership Project) egyik szabványában sem írta elő konkrétan, hogy a gyártóknak a hardvereik tervezése és implementálása során milyen módon kell megvalósítaniuk az ütemezést, így érdekes lehet utánajárni, hogy milyen szempontok alapján építhetik fel beengedés szabályozási és ütemezési algoritmusaikat a gyártók.

A dolgozatomban ezen rövid bevezető után leírom pár szóban, hogy miért is lett kulcsfontosságú az új rendszerekben a megfelelő beengedés szabályozás ás a hatékony ütemezés.

Majd írok a GSM (Global System for Mobile Communications), illetve a HSCSD (High-Speed Circuit-Switched Data), a GPRS (General Packet Radio Service) és az EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) rendszerek témához fűződő jellegzetességeiről és maximális kapacitásairól, azaz hogy egyszerre hány előfizető lehet aktív. Mivel a GPRS-ben és EDGE-ben egy időréshez több felhasználó is hozzá lehet rendelve, ezért az ezt feloldó csatorna kiosztási algoritmusokról is lesz szó.

Ezután az UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), illetve a HSPA (High Speed Packet Access) és az LTE (Long Term Evolution) rendszerek témához kötődő tulajdonságairól lesz szó (leginkább a közeghozzáférési eljárásokról), illetve az alkalmazott beengedés szabályozási és ütemezési algoritmusokról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.