Felhő adattárolás és adattitkosítás biztonságosan

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A személyes adataink egyre nagyobb hányadát online tároljuk. Sok szolgáltató biztosít olyan helyet, ahova az adatainkat a feltölthetjük. Ezen szolgáltatások használatával azonban kitesszük magunkat a veszélynek, hogy a szolgáltató, vagy harmadik fél hozzáférhet az adatainkhoz. Az adatainkat akkor tudhatjuk nagyobb biztonságban, ha feltöltés előtt titkosítjuk őket. Ez azonban az átlag felhasználó technikai felkészültségénél összetettebb feladat.

Szakdolgozatom témája egy olyan alkalmazás készítése Java platformon, ami megoldja a fájlok biztonságos tárolását két szolgáltató tárhelyén, ami a Microsoft által üzemeltetett OneDrive, és a Google által biztosított GoogleDrive.

Ezen tárhelyeket a REST API-juk segítségével érem el, amihez a Java beépített, HTTP kommunikációért felelős részét használom. A felhasználó megad a fájljainak külön-külön egy jelszót, aminek segítségével titkosítom az állományait feltöltés előtt. Erre a Java Cryptography Architecture keretrendszert alkalmaztam. Ezen szolgáltatások egy felhasználóbarát, könnyen kezelhető felületen keresztül érhetőek el, amit a JavaFX segítségével hoztam létre. Az eltárolt fájlok nyomon követéséhez egy lokális adatbázist választottam, aminek eléréséhez a Java Persistence API-t használtam.

Az alkalmazásommal felvértezve bárki biztonságban tudhatja az adatait a szolgáltatók által biztosított tárhelyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.