Felhő alapú adaptív terhelés elosztású rendszer tervezése és megvalósítása Java technológia segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt pár évben jól érzékelhető paradigma váltás van folyamatban az informatikában, különösen a nagy rendszerek terén. Egyre több ilyen rendszer költözik a felhőbe és új rendszerek fejlesztésekor is nagy népszerűségnek örvendenek a felhő alapú technológiák.

A felhő alkalmazásának talán legfőbb vonzata, hogy a kapacitás tervezés fontossága drasztikusan csökkent, a rendszer méretezésének feladata tervezési időből futás időbe került át. Ezt a rugalmasságot annak köszönhetjük, hogy egy (erre felkészített) felhőben a rendszerhez annak működése közben tudunk új erőforrásokat hozzárendelni.

Dolgozatom célja egy ilyen felhő platformon futó, adaptív terheléselosztású rendszer tervezésének, megvalósításának és vizsgálatának bemutatása, tapasztalatok és következtetések levonása.

Fontosnak tartom az itt elért eredmények esetleges későbbi felhasználását is, ezért úgy döntöttem hogy a rendszert kezdettől fogva általános kérés kiszolgálásra tervezem, konkrét üzleti funkcionalitást a fejlesztés elején még nem rendelek hozzá.

Miután elkészültem generalizált rendszerrel, egy példán keresztül mutatom be annak valódi felhasználását, jelen esetben ez a példa egy szabály alapú automatizálást nyújtó rendszer, ahol a szenzorok és beavatkozó szervek felhasználói okos eszközök.

A fejlesztés folyamán kiemelten fontosnak tartom az egyes döntések helyességének mérésekkel való alátámasztását, ezért a rendszert beépített benchmarking támogatással és erős monitorozási képességekkel ruháztam fel.

Technológiai oldalról a rendszert Java nyelven fejlesztettem, több Java alapú technológiát is felhasználva, mint például a Spring keretrendszer vagy Amazon Web Services Java SDK. Ezen technológiákról és alternatíváikról részletesen beszámolok a dolgozatban.

A példa rendszerhez mobil klienst, illetve a terhelés méréshez kliens oldali eszközöket kollégám, Puskás Péter mérnök informatikus hallgató készített.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.