Felhő alapú fájlrendszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elosztott rendszerek egyre gyakrabban kerülnek számításba napjainkban. Már most rengeteg megoldás létezik a különböző kihívásokra, mindegyikben rengeteg lehetőséggel. Az óriási méretekkel dolgozó vállalatok megmutatták, hogy ebben a témakörben kell keresni a tárolás jövőjét. Ez a téma napról napra csak növekszik, de a tökéletes megoldásokhoz vezető út még nincs kijárva. Sokkal messzebbre mutat a téma, mint amit tegnap láttunk. Egyre több és több számítási- és tárkapacitásra van szükségünk minden nap. Mindezek mellett még kényelmesen, egy egészként is akarjuk kezelni a rendelkezésre álló számítógépek sokaságát.

Megtervezni és felépíteni az elvárásoknak megfelelő elosztott infrastruktúrát nehéz feladat. A különböző tárolási technológiák beüzemelése, teljesítmény és stabilitási tesztek futtatása pedig nem olyan dolgok, amiket minden esetben el tudunk végezni az élő rendszer elindítása előtt.

Szakdolgozatommal megpróbálok segíteni a rendszertervezőknek a felhő alapú rendszerek tervezési fázisában. Hogy ezt a célt elérjem, összegyűjtöttem a nagyobb, elterjedtebb fájlrendszereket és összehasonlítottam őket. Rengeteg dokumentációt és weboldalt olvastam el, hogy a dolgozatban található leírások szülessenek a technológiákról.

A marketing szövegekben, a dokumentációkban említett és ígért tulajdonságok helyett a mérnök informatikusokat inkább a számok és a különböző mutatók érdeklik. Hiába van szép adminisztrációs felülete egy szoftvernek, ha a munkát nem lehet vele elvégezni. Hogy igazán bemutassam és összehasonlítsam az elosztott fájlrendszereket, előre meghatározott elvek alapján le is teszteltem a sebességüket.

A teszt környezetnek a lelke egy saját készítésű keretrendszer. Ennek segítségével a laborban használt gépek egy helyről kezelhetőek, irányíthatóak. A különböző érdekes feladatok és folyamatok futtatása mellett egy-egy felhő kialakítására is képes, így nekem csak a fájlrendszerek tesztelésével kellett foglalkoznom – persze csak a keretrendszer implementálása után.

A BASH-ben írt rendszer meglévő, jól bevált – a nagyvállalati környezetekben is használt – technológiákra épít. Kevés energiával bővíthető és testre szabható, így sok más feladatra is alkalmas lehet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.