Felhő alapú hálózatemuláció erőforrásainak monitorozása

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a cégeknek egyre nagyobb hálózati infrastruktúrákra van szükségük a rohamos fejlődésük miatt. A helyi hálózataik bővítésével azonban nehezen tudják kielégíteni az egyre növekvő igényiket, ezért nagy részük egy olyan rendszerre tért át, amely könnyedén és hatékonyan bővíthető. Az ilyen jellegű problémákra hozták létre a felhőket, azon belül is az infrastruktúra szolgáltatásokat. Ezen szolgáltatások legnagyobb előnyei, hogy csökkentik költségeket, a teljesítményt igényekhez lehet igazítani, gyors az üzembe helyezés, valamint magas rendelkezésre állás.

A felhők megjelenésével még a tesztkörnyezetek létrehozása is egyszerűbbé vált. Manapság már nem kell ahhoz három számítógépet vásárolnunk, hogy teszteljünk egy szoftvert. Az is elég, ha bérlünk gépeket valamely felhő szolgáltatótól.

A tesztkörnyezetek létrehozása mellett az is fontos szerepet játszik, hogy a hálózati eszközeinkről minél több információt gyűjtsünk, így egy esetleges hiba esetén gyorsan tudunk reagálni. Ebben segít a monitoring, ami ellátja a hálózatunkban szereplő eszközök felügyeletét.

A szakdolgozatomban különböző felhő szolgáltatókat vizsgáltam és hasonlítottam össze. Feladataim közé tartozott még a rendelkezésre álló hálózati erőforrás monitorozási módszereinek tanulmányozása. Az egyik ilyen módszert sikerült megvalósítottam, aminek segítségével monitorozni tudtam a kimenő és bemenő hálózati forgalmat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.