Felhő alapú infrastruktúra naplózó rendszer kialakítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évtized során az adatokból kinyerhető információk értéke egyre nagyobb jelentőséggel bír az informatika területén. Az informatikai rendszerek és különféle alkalmazások által létrehozott naplók gyűjtése és rendszerezése olyan statisztikákat és elemzéseket tesz lehetővé, amelyek felhasználásával az adott rendszerek és szoftverek tovább fejleszthetők. Napjaink korszerű naplózó rendszerei elősegítik a hibajelenségek gyorsabb megszüntetését, és egyes hibák kialakulásának megelőzését. Továbbá adatbányászati lehetőségekhez adatforrásként szolgálhat.

Diplomamunkám célja az MTA SZTAKI PERL infrastruktúráját naplózó rendszerének megismerése, majd lecserélése egy korszerű naplózó rendszerre, amely segítségével a naplók jobban nyomon követhetők, és rendszerezhetők.

Munkám során először feltérképeztem a rendszer által naplózni kívánt infrastruktúrát, megfogalmaztam a rendszerrel szemben támasztott követelményeket. Összehasonlítottam a napjainkban elterjedt naplózási módszereket, majd az általam kiválasztott megoldáshoz készítettem egy egyszerű architektúra vázlatot, amely alapján kutatást végeztem, hogy a vázlat egyes komponenseinek megvalósításához mely technológiákat lehet felhasználni. A konkrét technológiák kiválasztását követően készítettem egy részletes architektúra tervet, majd elvégeztem a megtervezett naplózó rendszer kialakítását. A kialakított rendszeren metrikákat definiáltam, amelyek segítségével bemutattam az elkészített rendszer használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.