Felhő alapú infrastruktúra virtualizációs menedzsment szoftver fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Heszberger Zalán Tamás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Cloud Computing kifejezés napjaink egyik gyakran használt IT hívószava, melynek elég általános jelentése van. Ezért a fogalmakat tisztázandó jelen dolgozat először bemutatja ezen széles témakör általános jellemzőit. Végighalad a felhő alapú rendszerek szolgáltatási modelljein érintve az SaaS, a PaaS és az IaaS rendszereket, ezek közül az utolsót részletesebben kifejtve. Ezen felül rövid történeti áttekintést is nyújt, hogy megértsük az ilyen rendszerek kialakulásának okát és főbb jellemzőik eredetét.

A bevezető ismertetés után pedig részletesen bemutatásra kerül a NIIF Cloud, amely egy IaaS felhőt megvalósító szoftverrendszer. A felépítés és a működés leírása után a hiányosságok alapos elemzése következik és annak feltérképezése, hogy az OpenNebulának ezekben milyen szerepe van. Ennek megismerésére azért van szükség, hogy lássuk, hogy a dolgozat pontosan milyen kiindulási állapotból hova szeretne eljutni és milyen problémákat akar orvosolni ennek nyomán.

Emellett pedig szót ejtünk a nyílt forrású megoldások szoftverprojektekben történő felhasználásáról általánosságban is, hogy megmutassuk ennek előnyeit és hátrányait.

Ezek után a dolgozat bemutatja az OpenNebula feladatait megvalósító, virtuális- és fizikai gép ütemező, monitorozó és kezelő megoldás megtervezésének lépéseit a specifikáció készítéstől az adatbázis tervezésig.

Ezt követően a konkrét implementáció néhány lényeges lépése kerül ismertetésre valamint a tesztelés folyamatát és a hozzá felhasznált rendszert is dokumentáljuk.

Végül pedig néhány összefoglaló gondolatot és a lehetséges továbbfejlesztési irányokat ismertetjük.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.