Felhő alapú mobilalkalmazások fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Huszerl Gábor Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

Mobilalkalmazások fejlesztésénél gyakran fordul elő, hogy egynél több platformot kell támogatni. Ilyenkor a kliens oldali üzleti logikát duplikáltan kell karbantartani. E probléma egyik megoldása platformfüggetlen mobilalkalmazások fejlesztése, amikor az összes alkalmazás egyetlen közös kódbázison osztozik. Csak olyan technológiát fogok megvizsgálni, amikkel teljesen natív alkalmazás készíthető, mert ezeknek a teljesítménye jobb mint a webview-ban futó webes alkalmazásoké. A teljesen platformfüggetlen kódbázisra általában csak törekedni lehet, a hardverek sajátosságai miatt elkerülhetetlen a platform- specifikus kód írása.

A mobilalkalmazások általában kliensként csatlakoznak szerver oldali programokhoz. Ezen programok implementálásakor felmerülő üzemeltetési és karbantartási problémákra nyújtanak megoldást az egyre inkább terjedő Backend-as-a-Service (BaaS) felhő alapú technológiák. Itt a szerver oldali programok telepítését, futtatását és monitorozását a szolgáltató végzi, ami jelentős kényelmet nyújt azzal a megoldással szemben, ha fizikai vagy virtuális gépen a fejlesztő telepíti és futtatja ezeket.

Nehéz megfontolt döntést hoznia annak a cégnek, amelyik egy újonnan induló projekthez szeretne technológiát választani. A szakdolgozatomban meg fogom vizsgálni a jelenleg legelterjedtebb platformfüggetlen keretrendszereket, amikkel natív alkalmazás készíthető. Ezután összehasonlítok két BaaS technológiát, és megtervezek egy környezetet, ami alkalmas platformfüggetlen, és Baas technológiára épülő mobilalkalmazás fejlesztésére. A szakdolgozatom célja, hogy létrehozzak egy prototípus alkalmazást, melynek fejlesztése során végigmegyek a hagyományos szoftverfejlesztés főbb lépésein, és megvizsgálom, hogyan lehet specifikálni, megtervezni és megvalósítani platfromfüggetlen mobilalkalmazásokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.