Felhő alapú terméktámogató rendszer tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Ipar 4.0 koncepció megjelenésével az iparban is kezdenek egyre inkább elterjedni a modern informatikai megoldások, a dolgozatom írásakor és a fejlesztés során is ennek az együttműködésnek a különböző területeit ismerhettem meg.

A feladatom kettős jellegű volt, egyrészt elkészítettem egy kisfeszültségű hajtáscsalád tagjainak terepi üzembe helyezését támogató asztali alkalmazást, valamint kidolgoztam egy felhő alapú terméktámogató rendszer koncepcionális tervét is.

A dolgozatom első felében az elkészült asztali alkalmazásnak a részletes megvalósítását ismertetem, kitérek a fejlesztői környezetre, az implementált funkciókra, bemutatom az elkészült főbb komponensek felépítését, illetve röviden vázolom a hajtásrendszerrel történő kommunikáció protokollját is. A megvalósítás részletei mellett a tesztelés, illetve a bővítés lehetőségeire is kitérek.

A dolgozatom második felében a felhő alapú terméktámogató rendszer koncepcióját dolgozom ki. Részletesen ismertetem a fejlesztés során használt különböző technológiákat, valamint a felhő alapú technológia két lehetséges alkalmazási területét is. A fejlesztés során a már korábban elkészült Android alapú alkalmazás felhasználói felületén és működésén is változtatni kellett, így ez a komponens is beépülhetett a már meglévő rendszer működésébe is.

A megvalósított felhő alapú rendszer csupán egy prototípus, mely számtalan további fejlesztési lehetőséget hordoz magában, amiről érdemes elgondolkozni a továbbiakban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.