Felhő alapú üzleti szolgáltatás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítástechnika és az általános technológiai innováció tekintetében világviszonylatban hatalmas áttörést jelentett a helyzetmeghatározó rendszerek kifejlesztése és azok alkalmazásának széles körben történő elterjedése. Kifejezetten a beltéri helyzetmeghatározásra gondolva, e technológia számos mára már igen elterjedt és napi rendszerességgel használt alkalmazásnak szolgál alapjául, gondolva itt például a helyzetalapú reklámoknak bolti alkalmazására, hogy csak egy példát említsünk a sok közül. Ugyanakkor e rohamos fejlődés ellenére is, a vizsgált technológia még mindig számos, eddig kimerítetlen lehetőséget hordoz magában. Célszerű tehát minden ötletet megragadni, mert olyan, széleskörű alkalmazási lehetőségről van szó, mely sok tekintetben megkönnyítheti az átlag felhasználók mindennapjait, de akár a cégek, vállalkozások mindennapos statisztikai felmérő, illetve ellenőrző tevekénységében is oroszlánrészt vállalhatnak.

Ez a feltevés szolgál alapjául a diplomamunkám során fejlesztett keretrendszernek. Legelőször is, a 2. és 3. fejezetben e keretrendszer megalkotásához segítségül szolgáló alkalmazásokat és technológiákat ismertetem. Ezek kiválasztásakor több alternatíva közül választhattam, amiért is, a megfelelő helyen ismertetem, a választás fő szempontjait – egyes esetekben a választás fő szempontja az adott technológia adottságai, más esetben például népszerűsége volt.

Az alapok körvonalazása után bemutatom azt a két példát a 4. fejezetben, ami a későbbiekben végig kíséri a keretrendszer, azaz a kifejlesztendő alkalmazás létrehozásának folyamatát. Ezután, az 5. fejezetben felvázolom e keretrendszernek a szerver- és kliens oldali architektúraját, aminek gyakorlati kialakítását végül a 6. fejezetben részletesen ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.