Felhő alkalmazások automatikus skálázási algoritmusainak benchmarkolása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A felhő infrastruktúra legnagyobb előnye a hagyományos saját infrastruktúrával szemben, hogy Infrastucture as a Service (IaaS) modell segítségével tetszés szerint foglalhatunk le és szabadíthatunk fel virtuális szervereket látszólag korlátlan mennyiségben, így ideális esetben mindig annyi erőforrásért fizetünk, amennyit ténylegesen kihasználunk. Az aktuális terheléshez szükséges erőforrások mennyiségének megállapítása egy nem triviális probléma. Az utóbbi években számos automatikus skálázást megvalósító algoritmus, illetve vezérlés került ismertetésre a szakirodalomban.

Ezen szakdolgozat során bemutatom a különböző problémákat, melyek felmerülnek a dinamikus erőforrás allokáció során. A szakdolgozatom elején bemutatom a különböző automatikus skálázási algoritmusokat, valamint a valóságban megjelenő terhelési mintákat, majd összeállítom az automatikus skálázási algoritmusoknak egy minőségmodelljét.

Az automatikus skálázási algoritmusok benchmarkolását lehetővé tévő keretrendszert az Amazon Web Services infrastruktúráján valósítottam meg, melyen egy Wordpress alkalmazást skálázok. Hogy szemléltessem a keretrenszer működését 2 skálázó algoritmust hasonlítok össze.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.