Felhő szolgáltatók közötti migrálást megvalósító keretrendszer konténerek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Diplomatervem célja egy olyan, előre konfigurálható, scriptekből álló keretrendszer tervezése, implementálása és tesztelése valós környezetben, mely képes lehet valamely külső jelzés vagy beavatkozás hatására konténer alapú szolgáltatások migrálására teljes állapotukkal együtt, megtartva a szoftver aktuális konfigurációját és állapotát. Cél egy környezetfüggetlen, flexibilis, később is bővíthető implementáció megvalósítása, azaz a szoftver képes legyen egy helyi gépről akár egy, a felhőben (például: Amazon AWS) éppen létrehozott szerverre is átmozgatni a konténerbe csomagolt szolgáltatást, alkalmazást.

A munkám során betekintést szerzek a felhő rendszerek, az Amazon AWS és a Linux konténerek működésébe, migrálásába. Feltérképezem a keretrendszernek a lehetséges alternatíváit, mint például a DC/OS „operációs rendszert”, amit ki is próbáltam.

A keretrendszert Ruby nyelven implementálom, a tervezett működésnek megfelelően. Az alapvető funkcionalitás tesztelése utána különböző, integrálható módokon felgyorsítom a migrálást. A keretrendszer mellett példa „recept”- és konfigurációs fájlokat is létrehozok a használatának bemutatására. Az elkészült keretrendszert egy választott, konténerbe telepített alkalmazáson alaposabban tesztelem. A méréseket saját virtuális környezetben és különböző publikus felhőkben (például az Amazon AWS) futó (előre létrehozott vagy menetközben indított) szervereken, illetve között végzem, közben mérve az értékeléshez szükséges paramétereket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.