Felhőalapú intelligens információkereső-rendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A költséghatékonyság, a könnyű használhatóság és a magas biztonság révén a számítási felhők rövid idő alatt nagy népszerűséget szereztek. Segítségükkel ma már nem csak adatainkat tudjuk tárolni, hanem különböző szolgáltatásokat is felhasználhatunk alkalmazásainkhoz. Ezek egyik legnagyobb előnye az, hogy ezeket nem kell minden fejlesztőnek magának implementálnia, elég, ha a már elkészített megoldásokat integrálja a rendszerébe.

Az ilyen eszközök az intelligens rendszerek számára is új lehetőségeket kínálnak. Míg korábban egy beszéd- vagy képfelismerő funkcióval rendelkező alkalmazáshoz szükség volt egy – az ehhez szükséges speciális tudással rendelkező – szakemberre, ma már bármelyik szoftverfejlesztő számára elérhető intelligens szolgáltatásokat integrálva könnyen alkothatók ilyenek. Ezáltal olyan mesterséges intelligenciával felruházott rendszerek, melyek korábban csak jelentős fejlesztések árán voltak megvalósíthatók, ma már különösebb erőfeszítés nélkül készíthetők.

Dolgozatom olvasói betekintést nyerhetnek egy konkrét rendszer megvalósításának folyamatába, ami ilyen felhő alapú intelligens szolgáltatásokra támaszkodik. A fejlesztői folyamat részeként elsőként kidolgoztam az alkalmazás specifikációját, majd körüljártam a felhasznált felhőalapú intelligens szolgáltatásokat. A továbbiakban a rendszer tervezési fázisát és a megvalósításhoz szükséges eszközöket mutatom be. Ezután megismerhető maga az implementáció folyamata, aminek részeként a rendszer részleteit, a különböző modulok felépítését és működését fejtem ki. A dolgozat zárásaként bemutatom magát az elkészült rendszert, annak mélyreható tesztelését, illetve vázolom a további fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.