Felhő-alapú rendszerek eszköz szintű tervezési módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatika világában mindig vannak nagy hullámok, melyek teljesen új lendületet adnak az iparágnak és teljesen megváltoztatják az emberek hétköznapi életét. 2012-ben az informatikai világ a Cloud Computing-tól, azaz a felhő alapú számítástechnikától hangos. A nagy világvállalatok által üzemeltetett szolgáltatások mellett már Magyarországon is sok vállalatnál kezdik bevezetni a felhő alapú számítástechnikát.

A diplomamunka bevezető részében a számítástechnikai adatközpontok és az ott használt informatikai megoldások kerülnek rövid áttekintésre.

A bevezetést követően azok a műszaki területek kerülnek ismertetésre, melyek építő elemei a szervervirtualizációnak és így a felhő alapú rendszereknek is (központi adattárolók, SAN (Storage Area Network) hálózat, Blade architektúra, virtualizációs megoldások).

Ezt követően a munka általános áttekintést ad az egyes felhő alapú rendszerekről. Itt kerül meghatározásra a privát, a publikus és a hibrid felhő fogalma is.

Az általam elvégzett feladat első része egy követelmény-specifikáció elkészítése volt, melyet egy konkrét vállalati példa alapján készítettem el. Ugyanebben a fejezetben kerül sor egy általános módszertan bemutatására, mely módszertan szerint elkészítettem egy rendszertervet a kialakítandó privát felhő rendszerhez.

Az elvégzendő feladat második részeként az elkészített rendszerterv alapján történő implementációs lépéseket dokumentáltam.

A feladat utolsó részeként a kialakított privát felhő szolgáltatásait teszteltem, valamint összehasonlítottam a szolgáltatások szempontjából egy már hagyományosnak nevezhető virtuális környezettel.

Az elvégzett feladatok, mérések és az így kapott eredmények alapján kijelenthetem, hogy minden nagyvállalat számára megtérülő befektetés lehet egy privát felhő kialakítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.