Felhőben tárolt fájlok titkosítása kliens oldalon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai világunkban egyre elterjedtebb a különböző felhő alapú tárhelyszolgáltatások használata. Ez nem meglepő, hiszen remek lehetőségeket nyújtanak az adataink biztonsági mentéséhez, megosztásához, mobil és asztali eszközök közötti adatszinkronizációhoz. A legnagyobb felhőszolgáltatók (pl. Microsoft, Dropbox) közül ma már szinte mindenki biztosít lehetőséget ingyenes fájltárolásra valamilyen maximális tárhely korlát mellett.

Ezen megoldások hátulütője az, hogy a felhasználó adatait a felhőszolgáltatók a saját szervereiken tárolják, és a felhasználó sehogyan sem tudja ellenőrizni, hogy a szolgáltató valóban be tartja-e azokat az adatkezelési elveket, amiket ígér. Ez a hátrány viszont sok helyzetben kizárja a felhő alapú fájltárolás lehetőségét. Ennek a kiküszöbölésére az egyik lehetséges megoldás a kliens oldali fájltitkosítás.

Az általam készített megoldás lényegi ötlete az, hogy titkosítjuk az adatainkat még azelőtt, hogy azok bármilyen módon kapcsolatba kerülnének a felhővel. A megoldás nagyon lényeges pontja, hogy ennek az egész folyamatnak a felhasználó számára transzparensnek kell lennie, ne kelljen neki kézzel a titkosítással kapcsolatos dolgokat intéznie, hanem a kezdeti beállítások után ez teljesen automatikusan történjen, felhasználói beavatkozás nélkül. Ezt a megközelítést nevezik on-the-fly szemléletnek.

A dolgozatom célja egy ilyen szemléletű megoldás elkészítése, a .NET keretrendszert használva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.