Felhő-biztonság nagyvállalti környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Buttyán Levente
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban egyre több és több webes szolgáltatást helyeznek az azt üzemeltető cégek, személyek vagy szervezetek a felhőbe. Ennek számos előnye mellett számos hátránya is van. Az egyik legfontosabb kérdés a felhő biztonsága, illetve a felhőszolgáltatókba vetett bizalom problémája.

Szakdolgozatomban bemutatom a felhőt, mint technológiai megoldást, írok arról, hogy miért növekszik folyamatosan azoknak a száma, akik ilyen szolgáltatásokat használnak, mik ennek az előnyei és hátrányai. Áttekintést nyújtok a felhőszolgáltatások típusairól, több szempont szerint összehasonlítom a különböző szolgáltatásokat. Írok arról, hogy milyen rétegek szükségesek egy webalkalmazás üzemeltetéséhez, majd megmutatom, hogy ezen rétegeket a különböző szolgáltatások milyen mértékben absztrahálják.

Összehasonlítom a felhőt a hagyományos megoldásokkal a gazdaságosság, a kezelhetőség és a biztonság szempontjából. Megmutatom, hogy a felhő biztonsági kérdései nem különböznek nagyban a hagyományos rendszerekétől. Írok az osztott felelősség elvéről, ami azt írja le, hogyan oszlik meg a védelem felelőssége a felhőszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő közt. Bemutatok pár olyan védelmi szolgáltatást, amit a szolgáltatók nyújtanak felhőspecifikus problémák kezelésére.

Végül egy példaalkalmazáson keresztül bemutatok egy lehetséges megoldást a felhőszolgáltatókkal kapcsolatos bizalmi problémák megoldására. A készített webalkalmazás egy bizalmas információkat tároló rendszert modellez. A fejlesztés leírása során először bemutatom a választott technológiákat, megindokolom a választásokat, szót ejtek a biztonsági és bizalmi kérdésekről, majd megoldást mutatok a problémákra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.