Felhős adattárolás Raspberry Pi támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az emberek egyre több adatot tárolnak, és szükséges számukra, hogy azt könnyen és megbízhatóan elérhessék. A felhő alapú tárhely szolgáltatások erre a problémára nyújtanak megoldást azáltal, hogy a felhasználó fájljait az interneten tárolják. Ezeket aztán akárhonnan elérhetik a tulajdonosaik, mindeközben bizonyos mértékű biztonságot illetve megbízhatóságot nyújtanak, éppen ezért ezek a szolgáltatások tagadhatatlan népszerűségnek örvendenek.

A célom egy olyan rendszer megtervezése és megvalósítása, ami e szolgáltatások a rendszereknek a lehetséges hibáit küszöböli ki, továbbá növeli a tárolt adatállományok elérhetőségét és biztonságát. Ezt úgy próbálom elérni, hogy a már meglévő felhő alapú tárhely szolgáltatásokra építek egy elosztottan működő rendszert, ami a fájlokat több részre bontva, szabályozható mértékű redundanciával tárolja.

Az elosztott, redundáns módú tárolás előnye, hogy így nem csak egy tárhely szolgáltatóra támaszkodik a rendszer, ezzel növelve az adatok elérhetőségét, ezen felül pedig egy szolgáltatónál nem elérhető egy állomány egésze, csak egy része, így ha valamilyen okból kiszivárognának az adataink egy szolgáltatótól, akkor sem lehetne azokból visszaállítani a teljes állományt.

Az elosztottság és redundancia egyszerű kezelésére a Random Linear Network Coding (RLNC) eljárást választottam, ami a feltöltendő állományokat kódoláskor darabokra osztja, és a későbbi dekódolás folyamán (a kódolás során használt redundancia mértékétől függően) nincs is feltétlen szükség minden darabra az állomány teljes visszaállításához.

A rendszernek része egy Raspberry Pi is, ami a felhasználó otthoni hálózatán működő szerver szerepét tölti be. A feladata az otthoni hálózatra csatlakozó további eszközök tehermentesítése a számítási feladatok átvállalásával, illetve gyorsítótár üzemeltetése. A Raspberry Pi azért ideális választás erre a feladatra, mivel egy hagyományos számítógép minden tulajdonságával rendelkezik, viszont a minimális energiaigénye megengedi a folyamatos üzemeltetését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.