Felszíni EEG jelek között fellépő szinkronizáció vizsgálata SCD transzformációval

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen diplomaterv arra tesz kísérletet, hogy megvizsgálja azokat a módszereket, amelyek segítségével az EEG felvételek csatornáinak összefüggései alapján az agy funkcionális egységei közötti kapcsolatokra következtetünk. Ezen kapcsolatok feltárása számos problémát vet fel, amelyek közül a legfontosabb a közös referencia és a tömegvezetés jelensége.

A dolgozat megvizsgál két hagyományos módszert amelyek nem számolnak ezekkel a jelenségekkel, a klasszikus és a fázis koherenciát. Összehasonlítja másik három mérőszámmal, amelyek kifejezetten az ilyen hatások kiküszöbölésére lettek megalkotva, az imaginárius rész koherenciával, a fázis késési indexszel (PLI-vel) és a súlyozott fázis késési indexszel (WPLI-vel).

Ezek a mérőszámok a jelek idő-frekvencia felbontását igénylik, amely felbontás kinyerésére háromféle módszer lett felhasználva: a Fourier-transzformáción, a wavelet analízisen és a Hilbert-transzformáción alapuló módszerek. A dolgozat megvizsgálja azt is, hogy mi a különbség közöttük.

Bizonyos vélemények szerint az EEG csatornák SCD (Scalp Current Density) transzformációja csökkenti a tömegvezetés hatását, azonban ekkor is felmerül, hogy az ilyen csatornák között számított szinkronizációs mérőszámok mennyire megbízhatóak. Ezért a dolgozat ezt is elemzi.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.