Felügyeleti megoldások Cloud környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Bozóki Szilárd
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A felhő alapú megoldások napjainkban egyre elterjedtebbek és egyre szélesebb körű problémákra nyújtanak megoldásokat. A népszerűség oka, hogy a felhasználóknak nem szükséges az egész számítástechnikai infrastruktúrát egyszerre megvásárolni és az egészet karbantartani, elég csak az igényelt szolgáltatást bérelni egy cloud szolgáltatótól.

A szakdolgozat célja a cloud számítási rendszerek és a felügyeleti lehetőségeinek megismertetése, különböző rétegekből származó teljesítményadatokat mérő szoftverek bemutatása, mérések végzése és az eredmények kiszolgálása felügyeleti rendszerek felé, illetve a mért adatok alapján rendszerkép alkotása.

Cloud környezetben fontos szerepet játszanak a teljesítményjellemzők rendszer méretezése szempontjából. A rendszer megfelelő méretezésének motivációja a használat alapú díjazási modell, amiben a felhasználó a felhasznált erőforrásokért fizet. Ebből adódik a használt erőforrások mennyiségének minimalizálására törekvés. A szakdolgoza-tom célja ezen problémakörnek vizsgálata.

A továbbiakban ismertetésre kerül a használt mérési környezetet, a mérési mód-szerek, néhány példa különböző cloud rétegekből mért adatokra és ezeknek matematikai összefüggésének értelmezése.

A mérés megvalósításához létrehozott szoftverek lehetőséget nyújtanak a korsze-rű felügyeleti rendszereknek, hogy monitorozzák a cloud rendszert SNMP protokollon keresztül. Architekturális szempontból az alkalmazott megoldás az SNMP protokoll le-írásának megfelelően épül fel, amiben különböző rétegeket ágensek felügyelik, az általuk mért adatokat pedig manager alkalmazások feldolgozzák.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.