Felügyeleti operátor kompetencia fejlesztő alkalmazás tevezése és integrációja

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az ipari operátorok olyan komplex műszaki folyamatokat irányítanak, amelyeknél az automatizálás nem teljeskörű, illetve kizárólagos gépi irányítással nem lehetséges a biztonságos üzemeltetést szavatolni.

Az operátori kompetenciafejlesztés legfőbb célja az emberi hiba valószínűségének csökkentése az aktív beavatkozást igénylő, ipari rendszereknél. Vannak olyan pszichés állapotok, amelyekben a hibázás valószínűsége jelentősen megnövekedhet. Ezeket az állapotokat akarjuk detektálni és lehetőleg megelőzni, megszüntetni.

Megfigyeljük az operátorokat munkájuk közben, hogy információt szerezzünk arról, milyen módon és mértékben van hatása a munkafolyamatok során keletkező stressznek. Ehhez sokféle élettani jellemzőt lehet és kell vizsgálnunk, mint például a pulzus vagy a bőr elektromos ellenálló képessége. Olyan modern, nem invazív módszereket keresünk, amelyekkel hosszabb vizsgálat során is kényelmes és könnyen kezelhető lehet számukra a szenzorok folyamatos használata, azokkal csak minimálisan befolyásoljuk az operátorok munkavégzését.

A dolgozat célja, egy olyan mérési adatgyűjtőrendszer megtervezése, amely segítségével elemezhető és ezáltal optimalizálhatóvá válhat az operátorok munkája.

Az operátorok minél teljesebb körű felmérésével lehetőség nyílik új munkapszichológiai eljárásokat megalapozni, amelyekkel a jövőben csökkenthetőek lehetnek az emberi faktorból származó kockázatok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.