Felügyelő rendszer fejlesztése újgenerációs mobil oktatójátékokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A napjainkban piacra kerülő mobil eszközöket és ezek újabb és újabb funkcióit már-már nagyon nehezen tudjuk követni, a folyamatos fejlesztéseknek és bővítéseknek hála mostanra már aligha létezik olyan része az életünknek melyben ne tudnának ezek a készülékek segítségünkre lenni. Nagy kereslet van jelenleg a minél többet tudó okostelefonok iránt, melyek egyre gyorsabbak, egyre több tárhellyel rendelkeznek és egyre szebb képet adnak. A tanulási módszerek és technikák ennek a technológiának köszönhetően nagymértékben korszerűsíthetőek, modernizálhatóak, hogy azok minél hatékonyabbak lehessenek.

Elvégzett munkám egy projekt része, mely az előbbi két területet próbálja megcélozni úgy, hogy tulajdonképpen egy olyan eszközt, rendszert valósítsunk meg mobil technológiával, mely többek között tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára kínál egy újfajta módszert. Célunk az, hogy a játszva tanulás lehetőségét biztosítsuk nekik a mai piaci forgalomban is megtalálható eszközökkel, így például Android platformú tablet-ekkel. Játék közben a rendszerünkkel a játékosnak nem csak a játékkal történő interakcióját kívánjuk rögzíteni, hanem az aktuális mentális állapotát is vizsgáljuk, mely befolyásolni tudja magát a játékmenetet is. Egy fejre könnyen feltehető headset méri a játékos agyhullámait, és ad visszajelzést a játéknak (biofeedback), mellyel akár a játék nehézsége is befolyásolható.

A koncepció összetettsége miatt szükség van egy felügyelő rendszerre is, ami információt szolgáltat a játék és a játékos aktuális állapotáról egy tanárnak, mentornak. Ilyen információ többek között a játékszintű események, a felhasználó érzelmei, pillanatkép az aktuális játékállapotról, vagy akár az EEG headset-ből kinyert egyéb adatok. Munkám során létrehoztam egy olyan felügyelőalkalmazást mely alkalmazkodni tud bármilyen a rendszerünkhöz írt oktatójátékhoz és hatékonyan ad képet egy felügyelőnek a pillanatnyi helyzetről. Ezen kívül a mentális terhelés kinyerésén és feldolgozásán is jelentős fejlesztési munkát tudhatok magam mögött, melyet szintén részletezni kívánok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.