Felületsugárzó lézerek és többmódusú szálak alkalmazási lehetőségei Radio-over-Fiber rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A Radio over Fiber (RoF) rendszer egyre fontosabb alkalmazási területe az optikai hálózatoknak, mivel egyesíti a rádiós kommunikáció mobilitását, az optikai távközlés nagy kapacitásával. Ennek segítségével egy vagy többféle rádiós jel (WiFi, WiMAX, GSM) átvitele valósítható meg optikai szálakon keresztül. A RoF rendszert elsősorban épületeken belül érdemes alkalmazni, emiatt inkább több kisebb mobil cella található az ilyen rendszerekben. A cellák nagy száma miatt sok antennás egységet kell telepíteni, így ezek alacsony ára elsődleges szempont az ilyen hálózatokban.

Költséghatékony megoldásként olcsóbb lézerdiódát (Vertical Cavity Surface Emitting Laser, VCSEL) használtam, amiknek a gyártási költsége alacsonyabb. Épületekben gyakran található már telepített, használaton kívüli többmódusú szál, ezek alkalmazásával a telepítési költség megtakarítható, így én is többmódusú szálakat használó elrendezést vizsgáltam. A fent említett eszközökkel kialakított költséghatékony RoF rendszer tervezése, megépítése, szimulációja és mérése volt a feladatom. Megterveztem egy RoF összeköttetést a szükséges meghajtó áramkörökkel együtt, majd meg is építettem ezeket. Ennek az összeköttetésnek a paramétereit szimulációkkal és mérésekkel vizsgáltam, melynek során fény derült az átvitel korlátozásaira. Ezen korlátok feloldására kidolgoztam egy átviteli struktúrát, amelyet összehasonlítottam az eredeti elrendezéssel.

A munka során szimulációkkal és mérésekkel megvizsgáltam egy általam megtervezett költséghatékony RoF elrendezést. Megállapítottam ennek korlátait, és vizsgáltam ennek a korlátnak egy lehetséges megoldását. A továbbiakban tervezem ennek az összeköttetésnek a kibővítését többféle rádiós jel átvitelére, valamint az elrendezés átviteli paramétereinek javítását, optikai és elektronikus eszközök továbbgondolásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.