Festo MPS állomások vezérlése S7-300-as PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ezen szakdolgozat témája egy moduláris gyártórendszer elemzése, vezérlésének megtervezése, vezérlő programjának megírása, tesztelése. A gyártósor a FESTO cég által gyártott MPS – Modular Production System – állomásaiból épül fel. A cég az alap oktatócsomagoktól az összetett oktatógyárakig kínál megoldásokat, így lehetővé téve a szisztematikus tanulást.

A feladat részeként meg kellett valósítani az ember-gép közötti kommunikációt, és az egységek kézi működtetését nem üzemszerű működés esetén. A HMI paneleket pont erre a célra fejlesztették ki.

A gyártósor Jászberényben a Liska József Erősáramú Szakközépiskola, Gimnázi-um és Kollégiumban található. Itt használják oktatási célokra. A feladatom ennek a gyártási folyamatnak az automatizálása, részletes ismertetése és dokumentálása.

Azért fontos ennek a feladatnak a megvalósítása, hogy a diákok is lássák, hogyan kell egy összetett problémát megoldani, nem külön-külön programozható logikai vezér-lőket alkalmazni rá. A munkám célja, hogy a tervezett későbbi bővítéseknek megfelelő alapot adjon. A bővítés során beszerzett új eszközökön a szakképzésben résztvevő diá-kok később, majd gyakorolhatnak és láthatják, hogyan is működik egy komplett gyártási folyamat.

A szakdolgozatomban ismertetni fogom a moduláris gyártósor egyes állomásait, az ezeket felépítő elektromos, pneumatikus, elektropneumatikus elemeket, valamint a kiválasztott programozható logikai vezérlőt és a hozzá kapcsolódó eszközöket. Kitérek az elvégzendő feladatokra, a gyártósort vezérlő programra és a bővítési lehetőségekre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.