Feszültség alatti munkavégzés során fellépő mechanikai terhelhetőség vizsgálata nagyfeszültségű távvezetékeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Diplomamunkám fő témájaként azt járom körül, hogy feszültség alatti munkavégzés (FAM) során megengedhető-e egy adott oszlopelrendezésben a fázisvezetők közötti függőleges irányú közlekedés, illetve a szerelőkocsi alkalmazása. A tényleges felülvizsgálatok elvégzéséhez létrehoztam egy számítási modellt.

A dolgozat első felében ismertetem a hazai gyakorlatban szereplő Olasz TERNA NaF FAM technológiát, illetve a 400 kV-os magyar átviteli hálózatra jellemző oszlopelrendezéseket. Ezt követően bemutatom a FAM munkavégzésre vonatkozó villamos védőtávolságok nemzeti szabályozását, illetve egy olyan eszközt, mellyel csökkenthető a hibahelyen fellépő túlfeszültség értéke. Feltételezve ezen eszköz használatát, az IEC 516 és IEC 61472 szabványok alapján újraszámolom a szükséges villamos védőtávolságokat FAM-ozhatóság szempontjából.

A dolgozat második felében összefoglalom a vezetékalak leírására, illetve koncentrált terhelés vezetékre gyakorolt hatásainak kezelésére felhasznált matematikai összefüggéseket, majd diplomám végén bemutatom a továbbfejlesztett modell működését, mely az adatfeltöltést követően automatikusan elvégzi a villamos és mechanikai szempontból szükséges számításokat. Egy hazai feszítőköz adatait, illetve azon elvégzett belógással kapcsolatos mérési eredményeket felhasználva, különböző vizsgálatokat végeztem el annak érdekében, hogy bemutassam az egyes oszlopelrendezések hogyan hatnak ki a tárgyalt FAM technológiák megvalósíthatóságára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.