Feszültség alatti munkavégzéshez (FAM) használatos eszközök szabványos mérési eljárásának kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

A Feszültség Alatti Munkavégzés (FAM) a villamos energiát felhasználó sok millió ügyfél folyamatos, szolgáltatás szünetelése nélküli, magasabb színvonalú kiszolgálásának egyik korszerű technológiai eszköze. Alkalmazásával csökkenthető a szerelési munkálatok miatti áramszünetek száma illetőleg időtartama, legyen az akár tervszerű, akár nem tervezett (üzemzavari) beavatkozás.[ ]

Mivel a munka végzése közben azok a fémszerkezeti részek, amelyeken a szerelő tevékenységét folytatja feszültség alatt állnak, ezért szigorú előírások vonatkoznak az előkészületekre, a munkafolyamatokra és az utómunkálatokra egyaránt.

A szakdolgozat első részében a FAM biztonsági szabályzatán keresztül ismertetem ezeket az előírásokat, hogy láthassuk, milyen szigorúan tér ki minden apró részletre.

A következő részben a FAM tevékenységek három munkamódszerét, ezek feltételeit, a tevékenységet végző személyek feladatát, a használt szigetelő eszközöket és az eszközök állapotára vonatkozó előírásokat mutatom be. A módszerek ismertetését követően egy konkrét technológián keresztül bemutatom a FAM gazdasági előnyeit is.

Az utolsó résznél kiválasztottam egy szigetelő eszközt és ennek végeztem el a villamos vizsgálatait. A választás a szigetelő kötélre esett, ugyanis ebből két féle típus mérésére is lehetőség nyílt a laboratóriumban. Az eszköz bemutatása után, a szabvány előírásait és az általa elvárt értékeket fejtettem ki. Majd végül, ahogyan az a feladatkiírásban is áll, kidolgoztuk a szabvány előírásait kielégítő mérési folyamatokat és az ezekhez tartozó mérési elrendezéseket. A kapott eredményeket összehasonlítottam és a szabvány alapján kiértékeltem.

Célszerű lenne egyszerűsíteni a kidolgozott módszer bizonyos fázisait, erre vonatkozó javaslatom az utolsó fejezet végén található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.