Feszültségletörések okainak elemzése és csökkentési lehetőségeinek vizsgálata ipari fogyasztói környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a szolgáltatott villamos energia minősége egyre fontosabb szempont mind a szolgáltatóknál, mind a felhasználóknál. Az erre érzékeny gépek elterjedésével, a zavartatás növekedésével és az egyre tudatosabb fogyasztókkal egyre jobban előtérbe kerül a szolgáltatott energia minősége is.

Ha rossz a szolgáltatott energia minősége, az nagyobb fogyasztást, drágább karbantartást és persze a berendezések megbízhatatlanságát vonja maga után. Amikor egy egész folyamatot automatizálunk, egyetlen részegység kiesése is súlyos károkat és kieső profitot okozhat. A rossz minőséget jelzi többek között a felharmonikusok jelenléte vagy a feszültségingadozás.

Diplomamunkámban elsősorban a feszültségingadozás jelenségét vizsgáltam, azon belül is a feszültségletörések jelenségét. A feszültségletörések oka jellemzően a hálózaton bekövetkező zárlat vagy valamilyen nagy terhelés indítása. Jóval gyakrabban jelentkeznek mint a zárlatok, ráadásul az erre érzékeny berendezések ugyanúgy leállhatnak vagy meghibásodhatnak tőlük, mint a feszültség teljes kiesésétől.

Diplomamunkámban először bemutatom a feszültségletörés jellemzőit, aztán sorra veszem milyen védelmeket alkalmazhatunk, hogy védjük a feszültség minőségre érzékeny berendezéseinket a feszültségletörésektől. Ezek után bemutatom a feszültségletöréssel kapcsolatos nemzetközi statisztikákat, végül pedig arra is kitérek, hogy egyes védelmeket (UPS, lendkerék) hogyan lehet P-f vagy Q-U szabályozásban is felhasználni.

Diplomamunkám második felében egy DVR modelljének a megalkotását fogom bemutatni, a végén pedig szimulációk segítségével szemléltetem a berendezés működését feszültségletörések és feszültségemelkedések esetére egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.