Feszültségszabályozó tesztrendszer vezérlő szoftverének analízise és optimalizációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tóth Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A napjainkban zajló autóipari fejlesztések, illetve gyártási folyamatok tetemes részét teszik ki a különféle vizsgálatok. Ezek a tesztek több részről is fontosak és elengedhetetlenek, ám az elsődleges szempont mindig a megbízható működés a különféle működési körülmények figyelembevételével.

Már csak egy-egy részegység fejlesztése során is temérdek tesztet kell elvégezni, így ezek mind időben, mind költségben jelentősen növelik a végtermékek árát, illetve fejlesztési idejét. A költségek csökkentése érdekében tehát fontos szempont az elvégzendő tesztek automatizálása, lefutásuk gyorsítása, amire a gyártók igyekeznek minden lehetőséget kihasználni.

A szakdolgozatom keretében megismerkedtem egy, a Robert Bosch Kft.-nél használt feszültségszabályozó tesztrendszerrel, aminek a felépítését ismertetem a dolgozatban. Röviden bemutatásra kerülnek a vizsgálatok tárgyát képező feszültségszabályozók, a szabályzók környezetét szimuláló laboratóriumi összeállítás, valamint a felhasznált mérőműszerek.

Elemzésre kerülnek a tesztrendszert vezérlő szoftver működése és a különböző komponensei. Alternatívákat keresek a szoftver optimalizálására, amelynél elsődleges szempont a programot használó tesztmérnökök munkájának megkönnyítése.

Az optimalizálás lehetőségeinek bemutatása után a vállalat által választott megoldás implementációját kezdem el tervezni.

A felhasználói követelmények alapján meghatározom a megvalósítandó funkciókat, összegyűjtöm az elkészítéshez szükséges ismereteket, és ezek alapján megvalósítási tervet készítek. A terv elkészülése után meghatározásra kerülnek az implementálás folyamatának lépései és nagyobb mérföldkövei.

A dolgozat zárásaként összegyűjtöm a tervezett változtatásokkal járó előnyöket és hátrányokat az eredetileg használt rendszerrel összehasonlítva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.