Feszültségválasz mérésen alapuló szigetelésvizsgálati módszerek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energia felhasználásának terjedésével egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak a villamos szigetelések. A szigetelések igénybevételeknek vannak kitéve, amit hosszú időn keresztül ki kell bírniuk. Egy-egy kábelszakasz tönkremenetele sok fogyasztó kiesését okozhatja és jelentős anyagi kár keletkezhet. Megfelelő karbantartással az üzemzavarok gyakorisága csökkenthető.

Szakdolgozatom szigetelések diagnosztikájával foglalkozik. A megfelelően ütemezhető karbantartási munkák elérésével jelentős megtakarítás érhető el, és az ellátás biztonsága is növekszik.

A dolgozat elején áttekintem a szigetelések öregedését befolyásoló igénybevételeket. Ezután a méréshez használt mérési módszereket mutatom be. Az egyik használt módszer a módosított teljes feszültségválasz mérés (VR), a másik a visszatérő feszültségek sorozatos mérésén alapszik (RVM).

A VR és az RVM módszereket felhasználva méréseket végeztem új és öregített PVC szigetelésű kábeleken. A kapott eredményeket összevetettem, és összefüggést kerestem a két módszer között. Zárásként javaslatokat fogalmaztam meg a mérés és a kiértékelés jobbá tételére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.