Feszültségviszonyok elemzése közép és kisfeszültségű elosztóhálózaton a hálózati aszimmetriák és az elosztott energiatermelés tekintetbe vételével

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A diplomám során két hálózat elemző szoftver kisfeszültségű környezetben történő összehasonlításával foglalkoztam. Az egyik a Power World, amely teljesen szimmetrikus hálózatokat feltételez, elsősorban a közép- és nagyfeszültségű hálózatok tesztelésére készült. A másik program az EMTP-ATP családba tartozó ATPDraw, amely figyelembe veszi a hálózati aszimmetriákat, mint például az egyenlőtlen fogyasztói terhelések az elosztóhálózaton.

A diploma dolgozatom során az ELMŰ Hálózati Kft. munkatársai segítségével kiválasztott szabadvezetékes és kábeles kisfogyasztói körzeteket mind a két szimulációs programba lemodelleztem és számításokat végeztem rajta. A vizsgálat elsősorban a két program által történő feszültségviszony elemzésre összpontosult nagyterhelésű állapotokban, figyelembe véve a hálózatra csatlakozó háztartási méretű kiserőműves állapotokat és az ezzel nem rendelkezőeket is. A programok lehetőségeihez mérten olvadóbiztosító kiolvadás utáni állapotában történő feszültség és áram mérésével is foglalkoztam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.